Jan, Martin, Josef a Josef Žufánkovi. První (legální) generace lihovarnické rodiny z Boršic u Blatnice. Nikdy jsme se neodvolávali na generace našich předků pokoutně destilujících v skrytu hlubokého sklepa a jsme hrdí na to, že jsme první.

Lidé

ŽUFÁNEK s.r.o. založili v roce 2000 manželé Marcela a Josef Žufánkovi a jejich synové Martin, Josef a Jan. Sídlí v obci Boršice u Blatnice poblíž Uherského Hradiště.

Vlastní ovocné sady, které obklopují výrobní areál, se nacházejí v jedné z nejlepších lokalit na pěstování ovoce na Moravě. Z něho se vyrábějí na moderním destilačním zařízení lahodně jemné pálenky s charakteristickou vůní a chutí, ovlivněné zdejším mikroklimatem a podložím chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty.

Všechny produkty jsou 100% přírodní, vyrobené podle původních osvědčených receptur, bez použití umělých barviv, ochucovadel a aromat. Destilujeme, macerujeme a tvoříme tak, aby výsledný produkt chutnal hlavně nám samotným a nemuseli se za něj nikdy a před nikým stydět. Proto všechny destiláty a likéry nesou naše jméno.

Sady

Ovocné sady se nacházejí v jedné z nejlepších lokalit na pěstování švestek (Slovácko) s výhodným mikroklimatem a podložím na úpatí Bílých Karpat. Souvislá plocha sadů dosahuje výměry 15 hektarů a spadají do režimu ekologického zemědělství. Roste v nich celkem 8 odrůd švestek, které dozrávají od července do září.

Nejranější odrůdou je Čačanská a nejpozdější Stanley a Anna Späth. Z hrušní je to odrůda Williams, z rynglí Zelená a Althanova renklóda a z višní Oblačinská. Sady postupně rozšiřujeme i o aromatické a léčivé byliny, určené hlavně pro naše absinty.

Charakteristika lokality

  • terén: středně svažitý 8-10 %
  • půda: středně těžká hnědozem
  • expozice: jihovýchod, jihozápad
  • nadmořská výška: 340 m n.m.
  • průměrný úhrn srážek: 730 mm
  • průměrná vegetační teplota: 15,1 °C
  • průměrná roční teplota: 8,9 °C

Bylinkářství

  • artemisia absinthium
  • artemisia pontica
  • artemisia umbelliformis
  • hyssopus officinalis
  • melissa officinalis
  • veronica officinalis
  • dracocephalum moldavicum

Destilační kolony

Srdcem celého lihovaru je pálenice, ve které jsou čtyři destilační kolony, každá o objemu 300 litrů.

Naši lihovarnickou kariéru jsme začali s jedním kotlem z Destily Brno. Produkce rostla, a tak jsme od nich v roce 2011 pořídili druhý kotel. Od roku 2013 destilujeme náš komplexní gin, a ten nás dotlačil do potřeby mít něco speciálního.

Tím speciálním není nikdo jiný než Arnold Holstein. Legenda v lihovarnickém oboru a přes 50 let výrobce těch nejlepších destilačních kotlů na světě. Jsou unikátní v tom, že dokáží zachovat víc aromatických látek z destilované suroviny, než je tomu zvykem u konkurenčních kotlů. Destilace je mnohem citlivější, rektifikační patra elegantnější a alko pára má mnohem víc prostoru k pomalejší cestě do chladiče.

Lihovar

Celý lihovar zabírá plochu 3500 m² a tvoří jej tři budovy. Vedle pálenice a sklepa je tu expedice, sklad, bylinkárium, archív, degustační místnost, kvasírna a sušárna ovoce a bylin. Stavět jsme začali v roce 1992 a poslední část, přístavba s rozšířenou pálenicí a skladem, byla dostavěna v roce 2016.