Zápisník
Zpět na seznam článkůKdyž jsme v roce 2018 představili naši reprodukci nejstaršího komerčně vyráběného absintu na světě, Dubied – Žufánek, tak jsme řekli, že jde o jednorázovou limitovanou edici k oslavě nálezu a 220 let od založení prvního absintového lihovaru. To stále platí. Toto není Dubied!
Přemýšlím, jestli to ještě nějak celé nezopakovat pro ty, kteří o tom čtou poprvé. Asi ano.
Takže.
V roce 2018 byla objevena láhev, která nastartovala absintovou éru válcující Francii po dlouhých 200 let. Výrobcem byl Major Dubied a místem první výroby švýcarská vesnice Couvet. Láhev skončila v muzeu kam se na ni můžete přijet podívat. Ze druhé láhve byly připraveny vzorky a po jejich degustaci jsme u nás představili reprodukci, která na trhu způsobila hotový poprask.
Letos v lednu byla objevena další Dubiedova láhev u jedné bohaté rodiny, která si toho všimla až po mediální bouři, které se kolem loňského objevu strhla. A já cítil občanskou povinnost tu láhev koupit a umístnit ji do našeho archívu. Nového spirituálního domova absintu.
Den před příjezdem láhve jsme u nás vydestilovali pokračování Dubied ságy.
Jde o identický recept, jaký byl použit i u loňské reprodukce, ale postavený na zcela jiném základu.
Marc de Champagne!
Poslední tři roky se intenzivě věnuji degustacím pěstitelských champagne, kterým jsem docela propadl (Miloši, Tondo, fakt dík!). V minulém roce jsem tedy u jednoho pěstitele z Grand Cru nakoupil matolinu z odrůdy Chardonnay, blanc de blancs, chcete-li. Jde o zbytky vylisovaných hroznů ve kterých ještě zůstává plno aromatických látek a cukru. V Itálii se z těchto prokvašených matolin destiluje grappa, ve Francii Marc.
A co může být na oslavu krásy nejstaršího absintu lepší, než champagne, že ano?
This is not Dubied zachycuje kouzlo Dubiedova receptu a barvící techniky, ale na základu, který Dubied nestihl použít.
Není to Dubied, ale je to Dubied. Stejné, ale jiné.
Láhev uvolníme do prodeje v září 2019.
Budete nadšení!
Ceci n’est pas un Dubied!