Zápisník
Zpět na seznam článkůVybarvujeme se
10.01.2016
Za všechno může Medový Žufánek.
Medový patří mezi naše speciály. Vzniká destilací medoviny do podoby čirého destilátu, takzvaného medovce. V něm pak macerujeme med, propolis a mateří kašičku. Jde o zdlouhavý proces při kterém používáme pouze včelí produkty a nic jiného. Jenže med a propolis nejsou dokonale rozpustné látky, velice rychle sedimentují a vytváří zákal.
Med, propolis a mateří kašičku používáme pouze od vlastních včelstev, které máme v našich ovocných sadech. Minulý rok byly (hlavně) na Zlínsku velké úhyny včel, malá snůška, medu málo a byl vzácný. A teď si vemte, že ten kvalitní med macerujete a pak kvůli vizuálnímu pohledu musíte ostře filtrovat. Nelíbilo se nám to a hledali jsme řešení.
Kvůli Medovému a kvůli tomu, abychom nemuseli ostře filtrovat, jsme nechali vyrobit naši láhev v tmavé sklovině. A hotovo. Medový bude nefiltrovaný!
Láhev je sice pořád dost průhledná, vidíte zakalený obsah, ale už neruší tak, jak v čiré láhvi.
Ta hnědá antiková sklovina je nejen velice příjemná na pohled, ale hlavně praktická. Chrání obsah před slunečním zářením. Což je něco, co silně ovlivňuje náš další produkt, St. Antoine.
Zelená barva každého pravého absintu je tvořena rostlinným chlorofylem. A chlorofyl je světlocitlivá látka podléhající rychlé degradaci. Proto absinty poměrně rychle ztrácí svoji zelenou barvu a přechází do hnědo-žluté. La Grenouille a L’Ancienne máme v tmavé láhvi od samého počátku, teď je na řadě i St. Antoine.
Všechny ostatní produkty, tedy čiré destiláty a likéry zůstávají v naší tradiční čiré láhvi.